COM ACONSEGUIR UNA BONA DIGESTIÓ

digestión

Quan mengem, a més que, és important el com. Els hàbits a l’hora de menjar és una peça fonamental per a aconseguir realitzar una bona digestió i així, assimilar tots els nutrients. Encara que sempre ens han dit que la digestió comença en l’estómac, la veritat és que comença en la boca. Per tant, quan introdueixes un aliment en la teva boca, amb la masticació i la salivació s’inicia el procés. Continua en l’esòfag, l’estómac i els intestins, ajudats per la vesícula biliar i el pàncrees. Si ajudes al teu aparell digestiu a realitzar aquest procediment, gaudiràs d’una bona digestió. Si has experimentat mal de panxa en menjar, reflux, acidesa, digestions lentes, distensió, etc. Et recomanem que continuïs llegint aquest article.

Mastega més lent, mastega millor

Com hem dit anteriorment, la digestió comença en la boca on trobem els enzims digestius, així doncs, una correcta masticació és vital. Si l’aliment està degudament triturat, ajudem al fet que la saliva segueixi amb el procés. Si l’acció de mastegar és incompleta, els aliments estaran poc digerits i li donarem un treball extra als nostres òrgans. Un truc és deixar la forquilla cada vegada que l’utilitzem per portar-nos el menjar a la boca, de manera que mastegarem més vegades. Menjar assegut i amb una actitud relaxada, ajudarà al fet que mengem d’una manera més pausada, repercutint així en una masticació lenta. A més, degustarem i gaudirem del menjar.

La temperatura dels aliments

Ajudarem el nostre cos a realitzar la digestió, si ingerim els menjars a una temperatura similar a la del nostre organisme; ni molt fred ni molt calent. El consum d’aliments a altes o baixes temperatures, empitjora el funcionament dels nostres enzims. Quant a l’ordre, començarem prenent primer els aliments crus, que facilitaran la digestió dels següents aliments cuinats.

Els líquids, després del menjar

Ni aigua, ni refrescos, ni vi. La millor opció és beure uns minuts abans del menjar i, a partir d’una hora i mitja després. La raó és que si consumim líquids mentre mengem, excepte brous, estarem dissolent l’àcid clorhídric de l’estómac, dificultant que compleixi la seva funció de descompondre els aliments.

Horari anglès

Avançar el sopar és un encert, el nostre cos ho agrairà i ho notaràs l’endemà.

Si sopes i immediatament et col·loques en posició horitzontal per iniciar el descans, estaràs dificultant al teu cos que faci la seva tasca de fer la digestió. Després de la jornada, en arribar la nit, un sopar primerenc i posteriorment deixar passar dues hores amb una activitat pausada, és el recomanable tant per al sistema digestiu com per una higiene òptima del son.

Plats equilibrats

Inclou crus, una gran quantitat de verdures i hortalisses, una petita porció de proteïnes i una altra d’hidrats de carboni. Un plat equilibrat, meitat cru i meitat cuinat en el matí i solo cuinat en les nits, afavoreix a la secreció de les substàncies que intervenen en la digestió. Si un plat no inclou tots els nutrients necessaris, al teu cos li costarà més assimilar aquests aliments.

L’aparell digestiu també descansa

La digestió varia depenent de cada ésser humà. Segur que et sona la frase de “escolta el teu cos”. Si ho fas, sabràs quant trigues aproximadament a realitzar la funció de fer la digestió. Normalment, són unes dues hores en total i, durant aquest temps, hem de deixar que treballi de manera plena. Igual que, no podem ser eficients si no descansem, el nostre cos és més eficaç en la digestió si deixem espais entre menjars. Quan l’organisme no treballa, aprofita per netejar-se i, aquest procediment, farà que efectuï millor la seva pròxima digestió.

L’activitat física i la digestió

Quan realitzem esport, el nostre sistema sanguini posa tota la seva atenció en el múscul. Si no deixem passar dues hores abans o després del menjar per a realitzar exercici, l’atenció i disposició del nostre cos estarà repartida i, amb això, vénen les temudes enrampades. Quan mengem, per digerir l’aliment, la nostra sang ha d’estar 100% disponible en la digestió. Per tant, confeccionar un horari per fer esport, tenint en compte aquest marge de temps perquè el cos treballi correctament, és molt important.

Si tens en compte tots els punts nomenats anteriorment, estaràs donant-li una mà al teu cos en la seva funció digestiva. Recorda que les molèsties que sentim després de menjar, no són normals; es produeixen per alguna causa i, a vegades, se solucionen amb canviar els hàbits. Si encara fer uns certs canvis segueixes amb molèsties, no dubtis a consultar amb el teu metge.