COM ALIMENTAR-SE QUAN ES TÉ UNA ÚLCERA ESTOMACAL?

úlcera estomacal

Saps què és l’úlcera estomacal?

Una úlcera estomacal (també coneguda com a úlcera gàstrica o gastroduodenal) és una ferida a la mucosa o revestiment de l’estómac. En condicions normals aquesta mucosa protegeix l’estómac dels àcids que aquest produeix quan digereix els aliments que mengem. Quan el revestiment es fa malbé, els sucs gàstrics provoquen un dolor intens, ardor d’estómac, acidesa estomacal, nàusees o vòmits. Es calcula que el 5% de la població mundial la pateix el que vol dir que és bastant comú.

Al principi es creia que l’úlcera estomacal era la conseqüència d’una mala alimentació, el consum d’alcohol, fumar, i altres mals hàbits. Pel que se’ls receptava una dieta específica (o una intervenció quirúrgica) per controlar-la. No obstant això, la causa en la majoria de casos es deu al bacteri helicobacter pylori. En altres ocasions també es deu a l’ús de certs medicaments quan es prenen de forma continuada.

Sigui quina sigui la causa, sempre es recomana seguir una dieta sana després de patir una úlcera estomacal perquè ajuda a la recuperació i cicatrització de la ferida. També s’ha substituït, en la majoria de casos, l’operació per un tractament antibiòtic.

Aliments a menjar després d’una úlcera d’estómac

Juntament amb la medicació, una bona dieta us ajudarà a alleujar el malestar típic d’aquesta malaltia.

El primer que hem de fer és eliminar del nostre règim aquells aliments que contribueixin a l’acidesa. Per exemple: els cítrics les salses especialment la de tomàquet, els plats grassos o rics en fibra, la sal, l’alcohol, les begudes amb gas i les excitants…

Un cop s’hagin reduït les molèsties notablement, podrem tornar a incloure de forma progressiva els aliments que us acabem d’esmentar. Ho hem de fer de manera gradual perquè el nostre estómac es torni a acostumar a ells. Per a la primera fase, quan encara tenim l’estómac feble, hem de prioritzar:

  • Carn: es recomana el consum de carn magra, com el pollastre, el gall dindi o el porc. També és millor eliminar el greix i la fibra magra abans de cuinar-les, a més és millor bullir-les o cuinar-les a la planxa.
  • Peix: especialment el blanc perquè té menys greix, com són el lluç, el rap, el bacallà o el llobarro que el blau. També els prepararem com la carn.
  • Ous: només hem de menjar-los cuits o preparar una truita.
  • Verdures: cal evitar les que produeixen gasos: la col, la coliflor, el cabdell, les cebes, etc. No es recomana menjar-les crues, sinó bullides o en puré. Les amanides no es recomanen perquè poden posar-se malament a la panxa.
  • Fruita: es poden menjar totes menys els cítrics com hem esmentat al principi. Les podem cuinar de les mateixes formes que les verdures (bullides) o al forn.
  • Lactis: aquests s’han de prendre amb precaució, poques vegades a la setmana i preferiblement desnatats. Cal prioritzar el formatge fresc o semicurat perquè són baixos en greix.
  • Cereals, patates i llegums: és millor coure-les però no al costat d’aliments alts en greix. També cal evitar aquells que produeixen gasos com ara els cigrons o les mongetes. Aquests aliments els haureu d’anar provant.

En qualsevol cas cal seguir les instruccions d’aquesta dieta especial fins que ho digui el metge. Si a més, ens prohibeix un aliment o ens recomana la ingesta d’un especialment, haurem de fer-li cas. Ell és l’expert i el que sap el que és millor per al nostre cas.

Potser es perd la gana o les ganes de menjar, cal deixar passar un temps prudencial per adaptar-se i deixar que el dolor remeti. Però passats uns dies s’ha de procurar tornar a menjar a poc a poc perquè és part fonamental del procés de recuperació de l’úlcera estomacal.

En cas de no veure millora o que el dolor persisteixi, cal acudir a un centre mèdic perquè ens facin una revisió i controlin que tot vagi bé. O, en cas contrari, si cal ajustar la medicació.