COM PODEM SUPERAR LA TIMIDESA?

timidez

Tots coneixem a una persona amb timidesa, fins i tot aquesta persona pot ser que siguis tu mateix. Ser tímids ens pot frenar a l’hora d’aconseguir els nostres objectius o impedir-nos gaudir de certes situacions. És una cosa que no ens deixa mostrar-nos tal com som, per tant, hem d’aprendre com afrontar perquè deixi de ser un obstacle.

Per moltes persones és difícil de superar. No es tracta d’una malaltia o trastorn, sinó que és un estat emocional. Aquest estat fa que sentim vergonya o inseguretat de nosaltres mateixos quan ens relacionem amb els altres.

A una persona tímida no li desagrada estar amb altres persones o el contacte físic. És més, segurament li agrada estar amb gent. Al que li tem és a exposar-se i a ser el centre d’atenció.

Segur que si ets tímid, vols posar punt i final a aquesta situació. És per això que avui us explicarem com podeu fer-ho. Però abans, us expliquem què és exactament ser tímid.

Què és exactament la timidesa?

Podem dir llavors que la timidesa és una sensació d’inseguretat o vergonya en un mateix o en situacions socials noves, que t’impedeix relacionar-te amb normalitat.

Hi ha tres característiques principals que tenen les persones tímides. La primera d’elles és l’organicista. És un tret genètic que produeix anomalies en les glàndules de secreció (en concret en la hipòfisi i les suprarenals). 

La segona és la conductista, amb la que sabem que la timidesa és una conducta apresa. Normalment passa a la infància; seguint el model dels pares, per una falta de reconeixement o per no sentir-nos prou valorats. També pot aparèixer després de patir algun tipus de cop emocional o pèrdua. 

La tercera característica és el psicoanàlisi, que apunta que la timidesa és un conflicte de la persona amb si mateixa o amb una part de si mateixa. Aquest fet està associat a la repressió inconscient d’un o diversos instints. 

Una persona tímida que se sent exposada pensa que està fent alguna cosa malament o indecorosa. Sol pensar que ha quedat al descobert i no sap com reaccionar per defensar-se davant aquesta situació. També és molt freqüent que senti que les altres persones l’han jutjat i que no aprovin el seu comportament. Quedant marcats per aquest fet. 

Ara que ja sabem què és la timidesa i què sent una persona tímida, vegem com es pot superar.

Passos per superar-la:

Es calcula que el 50% de la gent creu que és tímida en un o diversos aspectes de la seva personalitat. Això ens indica que és un problema generalitzat. És important superar si ens limita o ens impedeix viure la vida amb normalitat.

Però no us espanteu, superar la timidesa no és una tasca impossible. Tan sols hem de proposar-nos, ser constants i tenir en compte alguns passos que ens poden ajudar.

Alguns d’ells són:

Identificar quin tipus de timidesa tens: hi ha dos tipus de timidesa, la global i la situacional. La primera és quan som tímids de forma constant, sempre i en totes les situacions. La segona només es dóna quan estem amb certes persones o en determinades circumstàncies. És important identificar el tipus per posar en pràctica unes tècniques o unes altres.

Coneix els desencadenants: per saber quins són hem de recordar els moments en què hem passat més vergonya. Determinar què tenen en comú, quins factors van influir a fer que ens sentíssim així i quines persones ens provoquen un efecte especial.

Un cop hàgem determinat quin tipus de timidesa tenim i sapiguem quins són els desencadenants, podem posar en pràctica aquestes tècniques per acabar amb ella:

  • Acceptar que som tímids: no és cap delicte ser tímid, és una característica més de la nostra personalitat. Acceptar el problema és fonamental per resoldre-ho.
  • Detecta 10 situacions que tems: encara que siguin improbables o absurdes. Intenta escriure-ho més específicament possible. Les pots ordenar segons la por que li tinguis a que succeeixin en la realitat, en ordre ascendent. Quan tinguem la llista, haurem d’enfrontar a cada situació per separat. Per això, hauràs d’imaginar situacions que et facin enfrontar-te a la por.
  • Estigues alerta: quan comences a sentir vergonya atura’t durant un minut. Apunta el que penses i les emocions que sents. No segueixis fins que no entenguis què t’està passant.
  • No et desanimis: mantingues la postura adequada que t’animi a seguir. Has de valorar cada pas que donis a partir d’aquí perquè reflectirà l’esforç que estàs fent. No et comparis amb res ni amb ningú i premia les teves característiques positives. Una bona manera de fer-ho és pensar en les coses positives que aportes als altres.

Si poseu en pràctica aquests consells, segur que podreu superar la timidesa i les situacions que us avergonyeixen. Penseu que la timidesa no és una cosa dolenta. És dolent si ens impedeix avançar, aconseguir el que volem o ens produeix sensacions negatives.

En cas de patir un nivell de timidesa tan alt que ens impedeix avançar, el millor és que consultem amb un expert. Ell ens donarà les pautes a seguir en funció del nostre cas. Avui en dia hi ha molt coneixement i disposem d’infinits mitjans per superar-la.