CONEIXES L’IMPACTE DE LA MODA RÀPIDA?

La moda rápida

 

El concepte de moda ràpida o “fast fashion”, es refereix a un fenomen de producció i consum massiu que incrementa a la mateixa velocitat a la qual van canviant les tendències. S’ha convertit en una indústria global en constant creixement, però el seu impacte en el medi ambient és alarmant. I és que, les pràctiques a les quals ens porta aquest tipus de consum són insostenibles i afecta el nostre planeta.

Solament entre els anys 2000 i 2015, segons un informe de la Fundació Ellen MacArthur titulat “A New Tèxtils Economy”, la quantitat de peces de vestir fabricades es va incrementar notablement. L’any 2000, es van produir aproximadament 50 mil milions de peces, però després de quinze anys, la producció es va duplicar, superant els 100 mil milions de peces.

MODA RÀPIDA: UTILITZAR I TIRAR O ACUMULAR

La moda ràpida ha promogut una cultura del consum desmesurat, en la qual les peces són fabricades ràpidament i a preus baixos per a satisfer la demanda de la moda instantània. Aquesta mentalitat d’“utilitzar i tirar” ha portat a un cicle de compra constant, on les persones adquireixen més roba de la necessària i sovint reemplacen les seves peces per a seguir les últimes tendències.

Això genera un augment en l’extracció de recursos naturals, com l’aigua i les matèries primeres, i en les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle durant la producció. A més, l’obsolescència programada és una estratègia utilitzada per moltes marques de moda ràpida perquè la roba es torni obsoleta ràpidament, obligant els consumidors a comprar constantment noves peces.

DESAPROFITAMENT DE RECURSOS I CONTAMINACIÓ

En primer lloc, la producció de roba requereix enormes quantitats d’aigua. Des del cultiu de cotó fins al procés de tenyit i acabat de tèxtils, es fa servir una gran quantitat de H₂O, la qual cosa pot resultar en la sobreexplotació de fonts hídriques. A més, durant el tenyit dels tèxtils, s’utilitzen nombrosos productes químics que contaminen l’aigua i representen un risc per als ecosistemes aquàtics i la salut humana.

A més de l’aigua, la producció de moda ràpida consumeix una gran quantitat d’energia, principalment provinent de combustibles fòssils. Això contribueix a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, que estan directament relacionades amb el canvi climàtic i l’escalfament global. Des del transport de matèries primeres fins a la fabricació i distribució de les peces, es generen emissions contaminants que contribueixen a la deterioració del medi ambient.

La moda ràpida també genera una gran quantitat de residus tèxtils. A causa del cicle de moda efímer i a la promoció del consum impulsiu, moltes peces són rebutjades ràpidament, acabant en els abocadors. Els materials sintètics, com el polièster, triguen segles a descompondre’s, la qual cosa agreuja el problema de les deixalles a llarg termini. Fins i tot les peces de cotó i altres materials naturals, generen deixalles significatives durant la seva producció, des de l’ús intensiu d’aigua fins a la generació de residus en forma de retallades i teles no utilitzades.

MODA ÈTICA I SOSTENIBLE

Afortunadament, han sorgit alternatives més sostenibles en la indústria de la moda. La moda ètica se centra en la producció de peces de qualitat, fent servir materials sostenibles i respectant els drets dels treballadors. Adopten pràctiques transparents i ètiques en totes les etapes de la cadena de subministrament, assegurant-se que les condicions laborals siguin justes i segures.

A més, es promou la producció local i es fomenta l’ús de teixits orgànics i reciclats. Aquestes marques s’esforcen per crear peces duradores i atemporals, que es puguin utilitzar durant molt de temps i no es tornin obsoletes ràpidament. La moda ètica també es preocupa per la traçabilitat dels materials utilitzats, per a garantir que provinguin de fonts sostenibles i no contribueixin a la degradació ambiental.

RECICLATGE DE ROBA I ECONOMIA CIRCULAR

Una altra alternativa és el reciclatge de roba. En lloc de rebutjar peces utilitzades, es poden recol·lectar, classificar i reciclar per a obtenir nous materials. Algunes marques han implementat programes de recol·lecció i reciclatge de roba, convertint peces velles en nous productes o matèries primeres. Això ajuda a reduir la demanda de nous recursos i disminueix la quantitat de deixalles tèxtils en els abocadors.

El reciclatge de roba pot implicar processos com el desmuntatge de peces, el reprocessament de fibres tèxtils o la transformació en nous productes. A més, l’economia circular s’enfoca en la reutilització i la reparació de peces, allargant la seva vida útil i reduint la necessitat de producció de moda nova. L’intercanvi de roba i les botigues de segona mà, també formen part de l’economia circular, en fomentar la compra i venda de peces utilitzades.

CONSUM RESPONSABLE

Com a consumidors, podem contribuir al canvi triant marques responsables, reduint el nostre consum i aprofitant al màxim la roba que ja tenim. La transició cap a una indústria de la moda més sostenible és fonamental per a protegir el nostre medi ambient i preservar els recursos naturals per a les generacions futures. Juntes podem promoure un canvi positiu en la indústria de la moda i crear un futur més sostenible.