VACANCES I ALIMENTACIÓ SALUDABLE: VIATJAR SENSE COMPROMETRE LA TEVA SALUT

Vacaciones y alimentación saludable

 

Quan viatgem, és moment de visitar nous destins i menjar fora passa més sovint de l’habitual. A vegades, això pot ser un desafiament per a mantenir l’alimentació saludable que tenim normalment i ens repercuteix, per exemple, en problemes gastrointestinals.

Els canvis de rutina, la disponibilitat limitada d’opcions i el fet de provar coses noves sense saber com ens sentin, poden dificultar el seguiment d’una dieta equilibrada. No obstant això, tenint en compte alguns aspectes, és possible gaudir de l’experiència de viatjar sense comprometre la teva salut.

RECERCA I PLANIFICACIÓ

Abans de començar el teu viatge, investiga sobre les destinacions que visitaràs. Obtingues informació sobre els tipus d’aliments disponibles, els plats típics i les opcions saludables en els restaurants locals. També pots fer una llista d’aliments bàsics saludables que sols menjar i que pots portar amb tu, com fruites fresques, fruits secs, cereals o entrepans saludables. Si és possible, busca allotjaments amb cuines o comoditats per a preparar els teus propis menjars i així no menjar sempre fora.

ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN ALLOTJAMENTS AMB CUINA

Si t’allotges en un lloc amb accés a una cuina, aprofita l’oportunitat de preparar els teus propis menjars saludables. Visita mercats locals o supermercats i compra ingredients frescos com a fruites, verdures, proteïnes magres i grans sencers. Pots explorar receptes locals i experimentar amb nous sabors. A més, cuinar pot ser una activitat divertida i una manera de connectar amb la cultura local. Si viatges en grup, pots organitzar menjars compartits on cada persona contribueixi amb un plat. D’aquesta manera, podràs gaudir d’una alimentació saludable i equilibrada, fins i tot mentre et trobes fora de casa.

MENJAR CONSCIENTMENT

Quan et trobis en un nou entorn, és important parar atenció a les teves eleccions alimentàries. Opta per aliments frescos i naturals en lloc d’opcions processades o ràpides. Gaudeix dels menjars locals, però intenta equilibrar les teves eleccions i controlar les porcions. Prova plats tradicionals que siguin nutritius i rics en verdures, proteïnes magres i grans sencers. Evita els menjars ràpids i els restaurants de menja fastfood, ja que solen ser baixos en nutrients i alts en calories. A més, aquest tipus d’eleccions et poden perjudicar en l’energia i espatllar-te el viatge.

MANTENIR-SE HIDRATAT

La hidratació adequada és essencial per a mantenir una alimentació saludable durant els teus viatges. Porta sempre amb tu una ampolla d’aigua reutilitzable i assegura’t de beure suficient líquid durant tot el dia. Evita les begudes ensucrades i alcohòliques en excés, ja que poden contribuir a la deshidratació i afectar el teu benestar. Si viatges a destins on l’aigua de l’aixeta no és segura, opta per aigua embotellada o utilitza sistemes de filtració portàtils. Sigui com sigui, busca la manera de mantenir-te hidratat durant el dia amb aigua.

SNACKS SALUDABLES

Els entrepans són una opció molt còmoda en els viatges. En lloc de dependre d’opcions poc saludables disponibles en les estacions de servei o en els aeroports, porta amb tu els teus propis snacks. Algunes opcions poden ser fruites fresques, vegetals tallats, iogurt grec, nous o barretes de proteïnes. Aquests aliments et mantindran sadollat i et brindaran nutrients importants. També pots investigar si hi ha botigues d’aliments nutritius i sans o mercats locals on puguis comprar alguna cosa de menjar durant el teu viatge.

TRIAR EN RESTAURANTS

Quan mengis fora en restaurants, busca aquells que ofereixin opcions saludables en el seu menú. Opta per plats a la graella, al vapor o rostits en lloc d’opcions fregides o empanades. Si no saps si les salses et cauran bé a la panxa, demana-les a part. A més, si hi ha alguna cosa que et ve de gust molt provar, però no saps si et caurà bé a la panxa, pots compartir-ho amb altres persones. Si et trobes en un lloc on no hi ha moltes opcions saludables disponibles, tria les millors opcions dins de les limitacions que tinguis.

Mantenir una alimentació saludable mentre et trobes de viatge pot semblar desafiador, però amb una mica de planificació i compromís, és totalment possible. Recorda investigar i planificar amb anticipació, menjar conscientment, mantenir-te hidratat, portar els teus propis snacks saludables i fer eleccions intel·ligents en els restaurants.

En mantenir un enfocament equilibrat i nutricionalment adequat en les teves eleccions alimentàries, podràs gaudir del teu viatge sense comprometre la teva salut. Així que, prepara el teu pròxim viatge i gaudeix de totes les experiències mentre cuides del teu benestar!