EVITAR LA HIPERCONNECTIVITAT AMB LA FÓRMULA RAND

La hiperconectividad

 

A partir de la ràpida evolució d’Internet i els dispositius digitals de les últimes dècades, com a societat, hem experimentat un augment significatiu en la hiperconnectivitat i la dependència tecnològica. Per això, en els últims anys ens hem vist tan necessitats de trobar un major equilibri en la vida digital i de fomentar una connexió més saludable amb l’entorn i amb els altres.

A QUÈ ES DEU LA HIPERCONNECTIVITAT I LA DEPENDÈNCIA TECNOLÒGICA?

Encara que no hi ha una data exacta en la qual es pugui dir que va començar aquest fenomen, es poden identificar moments clau que han contribuït a aquest fet.

El desenvolupament d’Internet a partir de 1960, va establir les bases per a la connectivitat global. En 1990, va ser quan l’accés a Internet es va tornar més accessible per a les persones a tot el món.

La introducció i l’avanç dels dispositius mòbils com els telèfons intel·ligents i les tablets, a partir de la dècada de 2000, que ens va permetre accedir a Internet i estar connectades de manera constant en qualsevol moment i lloc.

El naixement i la popularització de les xarxes socials, com Facebook, Twitter, Instagram i altres plataformes, a mitjan dècada de 2000, que van revolucionar la manera de comunicar-nos, compartir informació i connectar-nos unes persones amb unes altres.

Les aplicacions i serveis en línia com a jocs, vídeo en streaming, compres en línia i serveis de missatgeria, va proporcionar encara més oportunitats per a la interacció digital i la dependència de la tecnologia.

LA FÓRMULA RAND

La psicologia ofereix diverses estratègies i mètodes per a ajudar les persones a evitar la hiperconnectivitat i promoure un ús saludable de la tecnologia. D’entre totes, avui volem parlar-vos del mètode que presenta la psicòloga Gabriela Paoli per a desconnectar de la tecnologia i connectar amb nosaltres mateixos.

La fórmula RAND és una estratègia que busca combatre la hiperconnectivitat i la dependència dels dispositius tecnològics. A través de la combinació de quatre components, es busca promoure un major equilibri en la vida digital i fomentar una connexió més saludable amb l’entorn i amb els altres. Es basa en quatre elements fonamentals:

R – Relaciones interpersonales (Relacions interpersonals)

A – Arte (Art)

N – Naturaleza (Naturalesa)

D – Deporte (Esport)

RELACIONS INTERPERSONALS

La importància de les relacions interpersonals es destaca en la fórmula RAND. Establir i mantenir connexions significatives amb altres persones és essencial per al benestar psicològic. El contacte personal, el suport emocional i la comunicació directa poden contrarestar la sensació d’aïllament i solitud que pot sorgir com a resultat d’una dependència excessiva dels dispositius digitals.

ART

El component de l’art implica involucrar-se en activitats creatives i expressives. L’art pot brindar una sortida emocional i permetre l’exploració de la pròpia identitat i emocions. A més, participar en activitats artístiques com la pintura, la música, la dansa o l’escriptura pot promoure la concentració, la relaxació i el gaudi del moment present, allunyant-nos de la constant estimulació digital i la hiperconnectivitat.

NATURALESA

La connexió amb ambients naturals és un altre element important en la fórmula RAND. Passar temps a l’aire lliure, gaudir d’espais naturals i participar en activitats relacionades amb la naturalesa pot tenir beneficis significatius per a la salut mental i emocional. Aquests entorns proporcionen un ambient tranquil i serè que contraresta l’estrès i fomenta la relaxació. A més, el contacte amb la naturalesa ens permet desconnectar de les distraccions digitals i reconnectar-nos amb nosaltres mateixos i amb l’entorn.

ESPORT

Implica participar en activitats físiques i esportives. L’exercici regular no sols té beneficis per a la salut física, sinó també per a la salut mental i emocional. La pràctica esportiva ajuda a reduir l’estrès, millorar l’estat d’ànim, augmentar l’energia i promoure una sensació d’assoliment i autoconfiança. A més, l’esport també és una oportunitat per a establir connexions socials, ja sigui a través d’equips esportius o de la participació en esdeveniments.

BENEFICIS DE LA FÓRMULA RAND PER A LA DESCONNEXIÓ DE LA HIPERCONNECTIVITAT

La proposta de la fórmula RAND per a contrarestar la hiperconnectivitat i la dependència dels dispositius tecnològics, comporta una sèrie de beneficis amb els quals trobar un major equilibri i benestar en la nostra relació amb la tecnologia:

1. Reducció de l’estrès i l’ansietat

En desconnectar dels dispositius digitals i dedicar temps a les relacions interpersonals, a l’art, a la naturalesa i a l’esport, es pot reduir l’estrès i l’ansietat associats amb la hiperconnectivitat.

2. Millora de les habilitats socials

Fomentar les relacions interpersonals implica desenvolupar habilitats de comunicació, empatia i connexió emocional. Això pot enfortir les habilitats socials i promoure relacions més saludables.

3. Augment de la concentració i l’atenció plena

Participar en activitats artístiques, gaudir de la naturalesa i practicar esport requereixen concentració i atenció plena. Aquestes activitats poden ajudar a entrenar la ment per a enfocar-se en el present i millorar la capacitat d’atenció.

4. Millora del benestar emocional

La fórmula RAND fomenta l’autocura i l’autoreflexió a través d’activitats artístiques i la connexió amb la naturalesa. Aquestes pràctiques poden promoure una major consciència emocional i ajudar a gestionar l’estrès, la tristesa o l’ansietat.

5. Major connexió amb l’entorn i la comunitat

En participar en activitats a l’aire lliure, en l’art i en esdeveniments esportius, es fomenta una major connexió amb l’entorn i la comunitat. Això pot generar un sentit de pertinença, unió i suport mutu.

6. Desenvolupament d’habilitats i talents

El component artístic de la fórmula RAND permet a les persones explorar i desenvolupar les seves habilitats i talents creatius. Això no sols brinda un sentit d’assoliment personal, sinó que també pot obrir noves oportunitats professionals o d’expressió personal.

7. Promoció d’un estil de vida actiu i saludable

La participació en activitats esportives contribueix a un estil de vida actiu i saludable. L’exercici regular enforteix el cos, millora la resistència i prevé malalties, la qual cosa pot tenir un impacte positiu en la salut física i mental.

8. Reducció de la dependència tecnològica

La fórmula RAND proposa un enfocament equilibrat en l’ús de la tecnologia per a evitar la hiperconnectivitat, promovent activitats alternatives i enriquidores. En dedicar temps a les relacions interpersonals, a l’art, a la naturalesa i a l’esport, es redueix la dependència dels dispositius digitals i s’estableix un equilibri més saludable.