LA NUTRICIÓ DURANT LA MENOPAUSA

La nutrición durante la menopausia

 

La menopausa és una etapa de transició natural en la vida d’una dona que ha estat tradicionalment associada amb una sèrie d’estereotips negatius, com la pèrdua de la joventut, la bellesa, la vitalitat i el bon humor. No obstant això, a l’actualitat, estem experimentant un canvi significatiu en la percepció de la menopausa.

CANVIANT LA PERCEPCIÓ DE LA MENOPAUSA

És essencial canviar la nostra perspectiva sobre aquest període natural. En lloc d’enfocar-nos en els aspectes negatius, hem de considerar la menopausa com una oportunitat de renovació i creixement, com diu la nutricionista i experta en salut natural Marta Mercè al seu llibre “Gaudeix la teva menopausa”.

Un dels canvis fonamentals que estan remodelant la nostra visió de la menopausa és la creixent presència de dones en l’àmbit de la salut. Aquesta inclusió està aportant una perspectiva renovada i fonamental sobre la menopausa. Les professionals de la salut femenina estan oferint una visió més completa i empàtica d’aquesta etapa de la vida. Destaquen que la menopausa no és el començament d’un declivi inevitable, sinó l’inici d’una nova etapa de plenitud.

A més, les dones d’avui estan més compromeses que mai amb la seva salut i el seu benestar. Desafien estereotips obsolets i demostren que la visió tradicional de la menopausa ja no té per què ser la norma. L’actitud i l’empoderament de les dones està ajudant a canviar la narrativa entorn de la menopausa. Ara és un moment per a reinventar-se i redescobrir-se a si mateixa, en lloc d’una fase de deterioriació com ens han fet creure.

QUÈ ÉS LA MENOPAUSA?

La menopausa es defineix com el fi permanent de la menstruació i marca el final de la capacitat reproductiva d’una dona. No obstant això, no és simplement la fi de la fertilitat, és el començament d’una nova fase en la vida d’una dona. Durant aquest procés, es produeixen canvis hormonals significatius que poden desencadenar símptomes incòmodes.

Aquests símptomes, en lloc de veure’s com a obstacles, poden ser considerats com una oportunitat per a adaptar-nos a les noves necessitats del nostre cos. Està canviant i necessita altres coses com, per exemple, enfocar-nos en la nostra autocura. En lloc de veure la menopausa com la fi de la joventut, hem de considerar-la com una fase d’autodescobriment i calma.

LA IMPORTÀNCIA DE L’ALIMENTACIÓ

Per a viure una bona menopausa, la cura és essencial, i la nutrició juga un paper clau en aquest procés. Els següents consells són essencials per a aquesta etapa.    

1. Alimentació nutritiva

Durant la menopausa és crucial mantenir una dieta equilibrada i nutritiva. Aquesta etapa pot portar amb si canvis hormonals i metabòlics, i una nutrició adequada ajuda a contrarestar aquests efectes. Els greixos saludables exerceixen un paper fonamental en l’equilibri hormonal. Aliments com l’alvocat, l’oli d’oliva, la fruita seca i les llavors proporcionen àcids grassos essencials que són precursors d’hormones importants i contribueixen a mantenir el sistema hormonal en equilibri.

2. Varietat a la dieta

En lloc de seguir dietes monòtones o restringides, és essencial mantenir una dieta diversificada i rica en nutrients. En fer-ho, assegurem que el nostre cos rebi una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants necessaris per al seu funcionament òptim. La variabilitat en la dieta també és beneficiosa per a la microbiota intestinal, que exerceix un paper crucial en la salut general i la funció metabòlica.

3. Alimentació antiinflamatòria

Triar aliments amb propietats antiinflamatòries és fonamental, ja que la inflamació crònica pot contribuir a problemes de salut, com malalties cardiovasculars. Àcids grassos essencials, com l’omega-3, omega-6 i omega-9, són essencials per a reduir la inflamació. A més, aliments vegetals, tant crus com bullits, exerceixen un paper clau en la salut intestinal, que està relacionada amb la regulació de la inflamació en el cos.

4. Reducció d’aliments proinflamatoris

És important evitar greixos trans, sucres processats, lactis i blat modern durant aquesta etapa, ja que aquests aliments poden promoure la inflamació i empitjorar els símptomes associats a la menopausa. Reduir el consum d’aquests aliments pot contribuir a un menor estrès en el cos i a una millor salut general.

5. Hidratació

Mantenir-se ben hidratada és crucial per a una pell saludable i l’equilibri de la microbiota intestinal. L’aigua és essencial per a l’eliminació de toxines i per a mantenir la funció adequada dels sistemes del cos. Beure suficient aigua és fonamental i també és important evitar la ingesta excessiva de begudes alcohòliques, que poden tenir un efecte negatiu en la hidratació.